Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013

Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo

Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013 | As-Salam, masa wann online tadi ternampak ada orang post pasal Halo Moon ni.Betul ke ia terjadi semalam? masa wann keluar semalam tak sempat pula nak mendongak kelangit tengok bulan.Korang ada perasan tak?


Alang-alang dah post pasal ni baik wann nak cerita sedikit pasal Halo Moon ni.Mesti ada yang tak pernah tengok fenomena ini secara live dan tidak tahu apa-apa pun pasal Halo Moon ni.Ok, Halo Moon ni biasanya orang panggil Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo. Halo Moon terjadi kerana terdapatnya hablur ais disekitarnya. Cahaya bulan memantulkan cahayanya pada hablur ais yang ada dan terhasillah gegelung disekitarnya. Sebenarnya sama juga seperti mana kejadian pelangi di mana selepas hujan, cahaya matahari memantulkan cahayanya ke dalam air dan terhasillah pelangi, kan? ( Rasa macam ajar subjek Fizik la pulak..hehe ).

Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013

Wann pernah juga tengok bulan macam ni tapi tak pernah pula ambil tahu nama saintifiknya dan macam mana ia berlaku? Biasala orang macam wann ni bukannya suka mengkaji tapi sekadar memerhati. Dekat bawah ni ada beberapa keping gambar yang di katakan diambil pada malam semalam iaitu pada 22 Januari 2013. Wann pun tak tahu sejauh mana kebenaran gambar tersebut.Korang layan jela gambar tu untuk pengetahuan dan kenal rupa bentuk Halo Moon ni.

Gambar Halo Moon 22 Januari 2013

Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013, Fenomena Lingkaran 22 Degree Lunar Halo 2013
Share on Google Plus

About MKI Media

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments :

  1. Replies
    1. a'ah..memang cantik Halo Moon ni sebab jarang sekali kita dapat tengok..hehe :)

      Delete